LAM KID - 2014;4(04)

LAM KID

2014. FEBRUÁR 20.

A D-vitamin jelentősége meddőségben, szerepe várandósság és szoptatás alatt

SPEER Gábor

A különböző szakmai társaságok várandósság és szoptatás alatt is eltérő ajánlásokat fogalmaznak meg a D-vitamin-hiány megelőzésére. Az egyik alapvető ok a jelentős különbségekben, hogy eltérően ítélik meg a D-vitamin normális szintjét, illetve teljesen más matematikai modellt alkalmaznak a D-vitamin-kezelés D-vitamin-szintet emelő hatására.

LAM KID

2014. FEBRUÁR 20.

Az országspecifikus FRAX-algoritmus által meghatározott 10 éves csípő- és major osteoporoticus törések valószínűségének vizsgálata 2-es típusú diabeteses férfiak csoportjában

PETHŐ Zsófia, KULCSÁR-JAKAB Éva, UGO Onyeka, MOLNÁR Zsuzsanna, KALINA Edit, BALOGH Ádám, PARAGH György, ANTAL-SZALMÁS Péter, KÁPLÁR Miklós, BHATTOA HARJIT Pál

Célunk az országspecifikus FRAX-algoritmus által meghatározott 10 éves csípő- és a major osteoporoticus törések valószínűsé­gének, a D-vitamin-ellátottságnak, csontsű­rűségnek (bone mineral density, BMD) és a csontanyagcsere biokémiai markereinek vizsgálata volt 50 évesnél idősebb, 2-es típusú diabeteses (T2DM) férfiak csoportjában.

LAM KID

2014. FEBRUÁR 20.

A D3-vitamin-kezelés különböző adagolási sémáinak összehasonlítása

SZILI Balázs, BAKOS Bence, KATÓ Karina, KIRSCHNER Gyöngyi, TOBIÁS Bálint, BALLA Bernadett, HORVÁTH Péter

A D-vitamin számos folyamatban vesz részt az emberi szervezetben, kapcsolatát egyre több kórképpel kapcsolatban írják le. A D-vitamin-hiány a mérsékelt égövön a tél végén közel a teljes lakosságot érinti.

LAM KID

2014. FEBRUÁR 20.

Újgenerációs szekvenálási módszer minőségbiztosítási kihívásai

KÖVESDI Andrea, KÓSA János Pál

A genetikai vizsgálatok egyre nagyobb szerepet játszanak a klinikai diagnózisok felállításában, a célzott terápiák kiválasztásában, a személyre szabott kezelés kialakításában, vagy a betegségek kialakulásával kapcsolatos kockázatbecslésekben.

LAM KID

2014. FEBRUÁR 20.

„Az orvostanhallgató későn találkozik a beteggel, viszont korán a tetemmel.” - A bonctermi élmények hatásáról a magyarországi orvostanhallgatók körében

IMOLA Sándor, CSALA Irén, BIRKÁS Emma, GYŐRFFY Zsuzsa

Az orvosképzés legjelentősebb tárgyai közé tartoznak az anatómia és patológia, melyek tanulása során a hallgatók gyakorlati óráikon találkozhatnak először bonctermi élményekkel.

LAM KID

2014. FEBRUÁR 20.

Prospektív tanulmány a karácsonyi és újévi ünnepek alatti súlygyarapodásról

BALLA Bernadett

A túlsúly és az elhízás az Amerikai Egyesült Államok felnőtt lakosságának felét érinti. Az elhízottak aránya, akiknek a testtö­megindexe (BMI) definíció szerint >30 kg/m2, az elmúlt évtizedben 50%-kal nőtt.

LAM KID

2014. FEBRUÁR 20.

A csípő trabecularis, corticalis és subcorticalis csontsűrűségének és csonttömegének javulása denosumabbal kezelt, posztmenopauzás, osteoporoticus nők esetében

BALLA Bernadett

Az osteoporosis folyamatának előrehaladtával mind a trabecularis, mind a corticalis csont tömege csökken. Ahogy a trabecularis állomány szinte eltűnik - a csontvesztés mértékétől függően -, úgy növekszik a corticalis csont szerepe a csonterő megtartásában.

LAM KID

2014. FEBRUÁR 20.

A karácsonyi ünnepek koszorúér- és infarktusjelenségei

BALLA Bernadett

Ismert, hogy a cardialis morbiditás és a car­diovascularis halálozások évszakos változást mutatnak. Egy 12 évig terjedő követéses vizsgálatban kimutatták, hogy az ischaemiás szívbetegségek halálozási aránya a téli hónapokban magasabb, mint nyáron.

LAM KID

2014. FEBRUÁR 20.

A febuxostattal történő húgysavszintcsökkentő terápia a napi gyakorlatban

BALLA Bernadett

A köszvény incidenciája folyamatosan emelkedik az idősödő populációban. A modern társadalmak életvitele, a puringazdag étrend, a testmozgás hiánya, az alkoholfogyasztás mind hozzájárul a testsúly gyarapodásához, elősegítve a hyperurikaemia és a köszvény kialakulását.

LAM KID

2014. FEBRUÁR 20.

Alacsony D-vitamin- és kalciumbevitelű fiatal nők szájüregi állapota

SPEER Gábor

A fogszuvasodás folyamata számos okra vezethető vissza. Ezek közül az egyik az alacsony tejfogyasztás. Más adatok szerint a nem megfelelő kalciumbevitel mindkét nemben összefügg a fogak elvesztésének mértékével.

LAM KID

2014. FEBRUÁR 20.

Hétéves alendronatkezelés tapasztalatai japán osteoporoticus és osteopeniás fokozott törési kockázattal bíró férfiak körében

BALLA Bernadett

Mára már jól ismert az alendronat csigolya- és nonvertebralis törési kockázatot csökkentő hatékonysága posztmeno­pauzás osteoporoticus nők esetében.