Magyar Orvos - 2012;20(08-09)

Magyar Orvos

2012. SZEPTEMBER 20.

A D-vitamin-hiány hatása, kezelése és hatékony megelőzése

TAKÁCS István

A D-vitamin-hiány civilizációs betegség, az egyik leggyakoribb egészségügyi kockázat. Magyarországon 50-70% közé tehető gyakorisága évszakoktól függően. A D-vitamin (D-hormon) hatása szinte valamennyi szervrendszerben megnyilvánul, hiánya klinikailag fontos eltéréseket, betegségeket okoz.

Magyar Orvos

2012. SZEPTEMBER 20.

A hipertónia korszerű kezelése

BARNA István

A vérnyomáscsökkentő-kezelés során a diabetes mellitus, obezitás és lipidanyagcsere-zavar komplex kezeléséről is beszélünk, amely a kardiometabolikus szindróma, a krónikus veseelégtelenség kialakulása és a stroke elleni küzdelmet egyaránt jelenti.

Magyar Orvos

2012. SZEPTEMBER 20.

Demencia és Alzheimer-kór a mindennapi gyakorlatban - Hitek vagy inkább tévhitek

KOVÁCS Tibor

A demencia népbetegség, egyre nagyobb egészségügyi és szociális terhet okoz. A népesség öregedésével az ellátórendszereket egyre nagyobb feladat elé állítja. Ugyanakkor mind társadalmi ismertségének terjedését, mind szakmai ellátását számos tévhit akadályozza: a demencia betegség; korához képest jó az emlékezete; a vaszkuláris demencia a leggyakoribb; a demencia nem kezelhető betegség. Mindenki találkozott legalább ezek egyikével.

Magyar Orvos

2012. SZEPTEMBER 20.

A prosztatadaganat

SZENDRŐI Attila

A prosztatarák (PCA) Magyarországon a világ fejlett országaihoz hasonlóan a férfiakban előforduló leggyakoribb rosszindulatú daganat, és a daganatos halálozás második leggyakoribb oka.

Magyar Orvos

2012. SZEPTEMBER 20.

A korral járó és a kortikoszteroidok indukálta oszteoporózis

SZEKERES László

Az oszteoporózis a csontváz generalizált, progresszív megbetegedése, amelyben a csonttömeg megfogyása, a mikroarchitektúra károsodása és a csontminőség romlása fokozott törékenységhez vezet.

Magyar Orvos

2012. SZEPTEMBER 20.

Ismét kimaradtak az otthoni szakápolók

LÓRÁNTH Ida

Béremelést kapott a közelmúltban a kórházi dolgozók többsége, emelték a háziorvosok kártyapénzét, ám az otthoni szakápolók egy fillért, sőt még ígéretet sem kaptak, noha munkájukat nehéz körülmények között, évek óta ugyanannyiért teljesítik.

Magyar Orvos

2012. SZEPTEMBER 20.

Behozhatók a fejlődés hátrányai

LÓRÁNTH Ida

Egy újszülött világrajövetelét követően az anya és a csecsemő hazabocsájtásakor a kórházi szülészetek zárójelentései általában nem részletezik a szülés körülményeit. Például a folyamat időtartamát, az esetlegesen előforduló kisebb komplikációkat, a méhlepény állapotát stb., holott ezek az információk, az újszülöttet gondozásba vevő házi-gyermekorvos és védőnő számára a csecsemő további fejlődése szempontjából rendkívül fontosak lennének.

Magyar Orvos

2012. SZEPTEMBER 20.

Az Amerikai Magyar Orvosszövetség 2012. évi balatonfüredi konferenciája

LÁNCZI Levente

Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA - Hungarian Medical Association of America) magyar származású orvosok és kutatók szervezete, amely az orvosi hagyomány megőrzése és támogatása céljából jött létre 1968-ban Clevelandben, a legnagyobb határon túli magyar orvosi szervezetként.

Magyar Orvos

2012. SZEPTEMBER 20.

Gerinc-világtalálkozó Budapesten

RADNAI Anna

Szerte a világból látogattak Magyarországra a gerincsebészettel foglalkozó szakemberek, hogy megvitassák elsősorban a primer és áttétes gerincdaganatok sebészeti technikáit, valamint az oszteoporózisos törések műtéti megoldásait.

Magyar Orvos

2012. SZEPTEMBER 20.

Dr. Szél Ágoston egyetemi tanár, rektor

RADNAI Anna

Világhírű retinakutató és három nyelven oktató anatómia professzor, aki egyebek mellett évek óta tehetségkutatással és gondozással is foglalkozik. A Humánmorfológiai Intézetben kezdte kutatói pályafutását, ahol végül igazgató lett. Mintegy tíz éve vezetői szerepet is vállal a Semmelweis Egyetemen.