Magyar Orvos - 2012;20(11)

Magyar Orvos

2012. NOVEMBER 20.

A máj gócos eltérései

HAHN Oszkár

A máj gócos eltérései annyira gyakran fordulnak elő, hogy ha 100 panaszmentes emberen hasi ultrahangvizsgálatot végeznénk, akkor 70-80-nál találnánk ilyen elváltozást. Szerencsére ezek nagyobb többsége jóindulatú, semmiféle kezelést nem igénylő góc (többnyire simplex cysta).

Magyar Orvos

2012. NOVEMBER 20.

Területen szerzett tüdőgyulladások modern kezelési elvei

SZÉKELY Éva

A területen szerzett pneumónia a mai napig a széles spektrumú, jó farmakokinetikájú antibiotikumok használata mellett is egy potenciálisan súlyos, jelentős letalitású betegség. Súlyos esetben a szövődménymentes gyógyulás egyik kulcsa az időben megkezdett, adekvát antibiotikum- és szupportív-terápia, ami életet is menthet.

Magyar Orvos

2012. NOVEMBER 20.

Endokrin betegségek diabetológiai vonatkozásai

MÉSZÁROS SZILVIA

A diabetes mellitus klasszifikációja etiológiai csoportosításra törekszik. Az endokrin betegségekhez társuló állapotokat az egyéb speciális diabéteszformák közé sorolja (1). Ismert, hogy acromegáliában, Cushing-szindrómában, pheaocromocytomában, primer hyperaldosteronismusban, hyperthyreosisban, somatostatin vagy glükagon-termelő adenomában, primer hyperparathyreosisban károsodhat a szénhidrát-anyagcsere: diabétesz fokozott kockázatát jelző állapot (prediabétesz), illetve manifeszt cukorbetegség alakulhat ki.

Magyar Orvos

2012. NOVEMBER 20.

Fejfájás a mindennapi gyakorlatban

SZOK Délia

A fejfájás, mint a leggyakrabban előforduló panaszok egyike számos betegség tünete lehet. Szinte nincs olyan ember, akinek élete során ne fájna a feje. A fejfájásokat megjelenésük, gyakoriságuk, erősségük, időtartamuk és eredetük alapján lehet csoportosítani.

Magyar Orvos

2012. NOVEMBER 20.

A hipertóniabetegség ellátásának alapelvei

KISS István

A hipertónia mellett jelen lévő kardiovaszkuláris kockázati tényezők sokasága és összetétele alapvetően meghatározhatja a vérnyomáscsökkentő nem gyógyszeres és gyógyszeres terápia sikerét is. A nem gyógyszeres kezelések közül kiemelkedő fontosságú a napi gyakorisággal végzett fizikai aktivitás (pl. 30 perces 3 km-es séta).

Magyar Orvos

2012. NOVEMBER 20.

Egyénre szabott terápia rákbetegeknek

HORVÁTH Örs Péter

A tüdőrák után a vastagbélrák előfordulása a leggyakoribb Magyarországon. Az előrehaladott stádiumban betegek többségének - egészen a közelmúltig - csekély volt az esélye a túlélésre. Az új diagnosztikai és műtéti/terápiás módszereknek köszönhetően ma már sokkal jobbak az eredmények: minden második beteg reménykedhet az ötéves túlélésben.

Magyar Orvos

2012. NOVEMBER 20.

Látástól vakulásig és azon túl - Szemmel követhető fejlődés

RADNAI Anna

A szemészet utóbbi években megjelent új terápiás lehetőségeiről - főként a szűrhető szembetegségek vonatkozásában - és a prevenció, ellátás, rehabilitáció hármas egységéről beszélgettünk Prof. dr. Németh Jánossal, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatójával.

Magyar Orvos

2012. NOVEMBER 20.

„A szárnybontogatás idején jól jött az erőteljes nyugati szél!”

RADNAI Anna

Merkely Béla kardiológus professzor, klinikaigazgató, ügyeletes orvos, vízilabdázó, tanítvány, oktató, apa. És a többi.