Magyar Orvos - 2015;23(03)

Magyar Orvos

2015. ÁPRILIS 20.

Tisztelt Olvasóink! Kedves Kollégák!

KAPÓCS Gábor

Az évindító Beköszöntő után arra gondoltam, hogy a következő lapszámban majd szépen összefoglalom, hogy mi minden történt azóta itthon, a hazai egészségügyben és felvezetem néhány cikkünket. Ahogy szokták, és ahogy azt kellene.

Magyar Orvos

2015. ÁPRILIS 20.

Az imidazolin i-receptor-agonista rilmenidin a kombinált antihipertenzív kezelésben

KÉKES Ede

A rilmenidin mint imidazolin I-receptor-agonista erőteljesen csökkenti a centrális szimpatikus aktivitást, gátolja a renintermelést és a RAS-aktivitást. Előnyös tulajdonságai miatt csökken hypertoniabetegségben a perifériás vascularis rezisztencia, és esik a vérnyomás. Különösen előnyös stresszhypertoniában.

Magyar Orvos

2015. ÁPRILIS 20.

Alzheimer-kór és arrhythmia: ok, okozat, szövődmény

PETŐ Balázs, KOVÁCS Tibor

Az Alzheimer-kór (AK) a 21. század népbetegsége, mely a következő évtizedekben az öregedő társadalmak legnagyobb egészségügyi-szociális problémájává válik. Patogenezisében jelentős a vascularis tényezők szerepe, köztük a szívritmuszavarok közül a pitvarfibrillációé.

Magyar Orvos

2015. ÁPRILIS 20.

Inkretinhatáson alapuló kezelés racionalitása 1-es típusú cukorbetegségben

KIS János Tibor, GROSZ Andrea, SCHANDL László

Az inkretinhatáson alapuló készítmények terápiás helye a 2-es típusú cukorbetegek betegségkarrierjének elején van. Ezeknek a gyógyszereknek a hatásmechanizmusa részben azonban független a működő β-sejtektől, ezért terápiás hatás várható a 2-es típusú cukorbetegek betegségének későbbi fázisában, sőt 1-es típusú cukorbetegségben is.

Magyar Orvos

2015. ÁPRILIS 20.

A cilostazol helye a perifériás atheroscleroticus betegek kezelésében Kezdeti klinikai tapasztalatok és eredmények

MARTIS Gábor

A cilostazol 2014. június óta rendelhető hazánkban a perifériás érbetegek kezelésére. A szerző ellenőrzött prospektív adatgyűjtés során 68 beteg követésének eredményét összegzi. Mindegyik beteg Fontaine II. stádiumban volt a kezelés elkezdésének idején. Minden beteget legalább három hónapig lehetett követni.

Magyar Orvos

2015. ÁPRILIS 20.

Kockázatos a D-vitamin hiánya

LÓRÁNTH Ida

Az utóbbi évek nemzetközi tudományos kutatási eredményei rámutattak arra a tényre, hogy a korábban, általánosan elfogadott elmélet által feltételezettnél, a D-vitaminnak sokkal nagyobb szerepe van a szervezet működésében, egyes betegségek megelőzésében, illetve kezelésében, mint gondolták.

Magyar Orvos

2015. ÁPRILIS 20.

A praxis stratégiai tényező

LÓRÁNTH Ida

A háziorvos-hiány már a rendszerváltás első évei óta fennálló problémája a hazai egészségügynek. Annak ellenére, hogy a gond megoldására, az éppen aktuális kormányoknak egy emberöltőnyi, negyed százados időtáv állt a rendelkezésére, lényegében szinte semmi, legalábbis hosszú távon is tartható pozitív változás nem történt, sőt, a helyzet évről évre romlott.

Magyar Orvos

2015. ÁPRILIS 20.

Magzatkárosító környezetmérgek

LÓRÁNTH Ida

Napjainkban már közismert tény, hogy a különféle környezeti hatások, a vízben, levegőben, táplálékokban rejtőző szennyező molekulák milyen egészségügyi ártalmakat okozhatnak. Bár a külvilág ártalmas hatásait az erre szakosodott kutató csoportok már hosszú ideje vizsgálják, a közelmúltig többségük úgy vélte, a magzatokat az anyaméh, a placenta szűrő hatása révén megvédi azoktól.

Magyar Orvos

2015. ÁPRILIS 20.

Fájdalmat csillapító zene

LÓRÁNTH Ida

Dr. Medgyesi János a fővárosi Vérhalom téri háziorvosi praxisban teljesít szolgálatot. Elvei szerint egy adott betegség sikerrel és tartósan csak akkor gyógyítható, ha a tüneti kezelés helyett orvosa a páciens egész testét és mentális problémáit is igyekszik felderíteni. Életében fontos szerepe van a zenének és az egyéb művészeteknek is.

Magyar Orvos

2015. ÁPRILIS 20.

A sebész, aki lovagként küzd - nem csak az egészségügyért

RADNAI Anna

Dr. Lehoczky Péter, a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke osztott meg velünk élményeket, gondolatokat és célokat. Egyszerre aktuális és személyes.