Magyar Orvos - 2014;22(08-09)

Magyar Orvos

2014. NOVEMBER 05.

Gombamérgezések

ZACHER Gábor

Évi több százan kerülnek gombamérgezés miatt kórházba. Egy ártatlannak imponáló gastoenteritisről van szó vagy a látványos tünetek mögött alattomos toxin lapul, mely 3-4 nap múlva akár halálhoz is vezethet. Így lehet egy vacsora valóban utolsó. A gombatoxinok már évezredek óta ismertek, és nem egy olyan történelmi személyiség van, akivel nem merénylet végzett, hanem gombamérgezés.

Magyar Orvos

2014. NOVEMBER 05.

A dementia korai felismerésének és gondozásának fontossága az alapellátásban Óra Rajzolási Teszt, mint gyors segítség

HORVÁTH Krisztina

Az összefoglaló célja a figyelem ráirányítása a dementia korai szűrésének lehetőségére, gyanújának megerősítésére az alapellátásban is alkalmazható egyszerű módszerekre, valamint a háziorvos napi gyakorlatában releváns teendők áttekintése.

Magyar Orvos

2014. NOVEMBER 05.

Clostridium difficile fertőzés a mindennapi gyakorlatban

DOMJÁN Beatrix

Napjainkban a fejlett országok egészségügyi ellátásának egyik legfontosabb kérdésévé az antibiotikumok széles körű, sokszor azonban mértéktelen és helytelen alkalmazásával összefüggésbe hozható multirezisztens kórokozók megjelenése és terjedése, ezzel párhuzamosan pedig a Clostridium difficile fertőzések előfordulási gyakoriságának növekedése vált.

Magyar Orvos

2014. NOVEMBER 05.

Leiden-mutáció a klinikai gyakorlatban

SZILI Balázs

Az emberi szervezetben számos molekula és folyamat felelős azért, hogy a vér az érpályában folyékony maradjon, míg sérülés esetén alvadékot képezzen. A véralvadás mechanizmusát már a XIX. században elkezdték vizsgálni, és egyes faktorait leírták (1).

Magyar Orvos

2014. NOVEMBER 05.

A köszvény

SZEKERES László

A köszvény (arthritis urica) akut ízületi gyulladással járó betegség, amit monosodium urat (MSU) kristályok ízületben történő kicsapódása okoz, mely az ízület destrukciójához és súlyos károsodásához vezethet. Az ízületi destrukción túl a köszvény gyakorta jár együtt atherosclerosissal, és egyben növeli a cardiovascularis betegségek előfordulásának kockázatát is.

Magyar Orvos

2014. NOVEMBER 05.

A ráksejtek megkerülik az immunrendszert

LÓRÁNTH Ida

Amerikai kutatók azt vizsgálták, mi lehet az oka annak, hogy bizonyos rákbetegeknél hatástalan az immunterápia, mások viszont jól reagálnak a kezelésre.

Magyar Orvos

2014. NOVEMBER 05.

Magzatműtét az anyaméhben

LÓRÁNTH Ida

A közelmúlt orvosi híre, miszerint Magyarországon elvégezték az első, anyaméhen belüli magzatműtétet, szenzációként bejárta a hazai sajtót. E különleges eljárás a világ fejlettebb egészségügyi rendszereiben már nem számít újdonságnak, hiszen több mint három évtizeddel ezelőtt végezték Amerikában az első ilyen műtétet.

Magyar Orvos

2014. NOVEMBER 05.

A szív olykor önállóan dönt

LÓRÁNTH Ida

Az orvostudomány kutatói hosszú éveken keresztül világszerte általában egy-egy szerv működésével, annak anomáliáival, betegségeivel, illetve azok gyógyításával foglalkoztak. Manapság a kutatómunka általában nem egyetlen szervre, betegségre koncentrál, hanem szinte a test egészét bevonja a vizsgálódásba.

Magyar Orvos

2014. NOVEMBER 05.

Dopamint felszabadító dallamok

LÓRÁNTH Ida

A zene emberi érzelmekre, viselkedésre gyakorolt hatása régen közismert tény. Egyes kutatók ennél is továbbmennek: szerintük nemcsak az emberre, hanem minden fejlettebb élő szervezetre (még a növényekre is) hat valamilyen módon és mértékben a muzsika.

Magyar Orvos

2014. NOVEMBER 05.

Agyhullámok vezérlik a protézist

LÓRÁNTH Ida

Az elmúlt két-három évtizedben hatalmasat fejlődtek az orvoslás diagnosztikai eszközei és ez a tendencia napjainkban is folytatódik. Eredményeként évről évre újabb, és mind tökéletesebb berendezések kerülnek a gyógyítás szolgálatába.

Magyar Orvos

2014. NOVEMBER 05.

Nyugalom, együttműködés, munkaszeretet

RADNAI Anna

Prof. dr. Földes János a magyar pajzsmirigytudomány kiemelkedő, nemzetközileg elismert alakja. Ő alapította a SE I. sz. Belgyógyászati Klinikán az Izotóp Laboratóriumot, elsők között vezette be a pajzsmirigy-túlműködés radiojód terápiáját. Béke, derű és hivatásszeretet sugárzik minden szavából.