Magyar Orvos - 2014;22(10)

Magyar Orvos

2014. DECEMBER 20.

A dongaláb korszerű ellátása a Ponseti-elvek szerint

SZŐKE György

Az elmúlt másfél évtizedben terjedt el a veleszületett dongaláb konzervatív kezelési technikájaként a Ponseti-módszer. A szigorú protokoll szerint végzett korai gipszredressziós kezelés, melynek végén perkután achillotomiát végzünk a végleges korrekció elérése céljából, jelentősen csökkentette a nagy sebészi feltárást igénylő műtétek számát. Cikkünkben beszámolunk a Ponseti-technika kialakulásának sajátosságairól, bemutatjuk a gipszelési eljárás legfontosabb lépéseit és értékeljük a módszer bevezetése során szerzett tapasztalatainkat.

Magyar Orvos

2014. DECEMBER 20.

A foszfátanyagcsere zavarainak felismerése és kezelés

NÉMETH Zsófia Klára, DEÁK György

Krónikus vesebetegségben (KVB) korán, a veseműködés 10%-os csökkenése (90 ml/min glomerularis filtrációs ráta [GFR]) mellett is észlelhetőek már azok az eltérések, melyek a foszfátanyagcsere progresszív zavarát jellemzik.

Magyar Orvos

2014. DECEMBER 20.

Újdonságok a pajzsmirigy hormonpótló kezelésben

BAKOS Bence, TAKÁCS István, LAKATOS Péter

A hypothyreosis népegészségügyi jelentősége kiemelkedő. Egy 2010-es vizsgálat tanúsága szerint az ötven év feletti nők és 65 év feletti férfiak 8%-át érinti a betegség. 15%-a ennek a populációnak nem részesül adekvát kezelésben. (1) A kórkép messze leggyakoribb oka a Hashimoto-kór, melyet gyakoriságban az iatrogén okok (műtét, izotópkezelés, besugárzás) követnek.

Magyar Orvos

2014. DECEMBER 20.

Thyreoiditisek

SIRA Lívia

A thyreoiditisek a leggyakoribb endokrin kórképek közé tartoznak. Thyreoiditisekben a pajzsmirigy különböző mértékű megnagyobbodása gyakori, ami az akut és szubakut formákban nyomási tüneteket is okozhat.

Magyar Orvos

2014. DECEMBER 20.

Újra csökken az öngyilkossági halálozás Magyarországon?

RIHMER Zoltán, NÉMETH Attila

A depresszió orvosi értelemben vett betegség és sokkal szűkebb kategóriát jelöl, mint a mindennapi élet során gyakran tapasztalt társadalmi, illetve egyéni problémák által motivált szomorúság vagy rossz közérzet.

Magyar Orvos

2014. DECEMBER 20.

Krízisállapot allergiás megbetegedésekben: sürgősségi ellátás és a megelőzés lehetőségei

NÉKÁM Kristóf

Az allergiák egyéni, családi és közösségi terheit a társadalmak lassan felismerik és elfogadják. Formálódnak (bár alig betartottak) a gyakorlatban jól alkalmazható komplex, folyamatos aktivitást igénylő prevenciós lehetőségek is; ma még elsősorban az allergiás beteg állapotromlásának megelőzése érdekében.

Magyar Orvos

2014. DECEMBER 20.

Baktériumokra támad a gyomirtó

LÓRÁNTH Ida

Glifozát hatóanyagú gyomirtókat világszerte körülbelül negyven éve használnak a mezőgazdaságban. Alkalmazásuk kezdetekor az ezeket gyártó cégek azt állították, hogy a gyomirtóknak nincs semmilyen egészségre káros hatása, így bátran alkalmazhatók az agráriumban.

Magyar Orvos

2014. DECEMBER 20.

Miről álmodik a magzat?

LÓRÁNTH Ida

Régebben az volt az általános vélekedés, hogy a magzat az anyaméhben, testének folyamatos fejlesztésén kívül, pusztán vegetatív életfunkcióinak működtetésével „foglalkozik”. Ezzel szemben ma már biztosan állítható: egy, a terhesség utolsó fázisában létező magzat nemcsak, hogy mozog, helyezkedik a méhben, de érez, hall, tapint, ízlel és lát, sőt álmodik és tanul is.

Magyar Orvos

2014. DECEMBER 20.

Kognitív képességeket javít a nyelvtudás

LÓRÁNTH Ida

Az idegen nyelvek ismerete, használata ma már nagyon sok szakmában alapkövetelmény. Annak hiánya behozhatatlan szakmai hátrányokkal járhat. A nyelvtanulás persze még ma sem könnyű feladat, csakúgy, mint más különleges ismeretek, például a hangszeres tudás elsajátítása. Vajon hogyan segíthet a tanulásban egy új tudományág, a neurodidaktika?

Magyar Orvos

2014. DECEMBER 20.

„Aki a kis örömöket nem értékeli, boldogtalan lesz!”

RADNAI Anna

Prof. dr. Ludwig Endre nevét mindenki ismeri itthon, és szakmáján belül sokan külföldön is. Most a szakértő mögött rejlő ember beszél egy kicsit magáról.